Friday, 24 January 2014

OBJECTION (PENOLAKAN)



OBJECTION (PENOLAKAN)

Kebiasaan ramai antara kita merasa kecewa apabila berlaku PENOLAKAN dalam hidup. Perasaan marah, dendam dan putus asa akan muncul apabila ada PENOLAKAN, contohnya meminta rakan membantu menyelesaikan kerja sekolah dan rakan tersebut menolaknya... bagaimana perasaaan..?

Apa yang cuba diberitahu oleh penolakan tersebut adalah maklum balas terhadap apa tindakan kita sebelum penolakan berlaku... Jadi mungkin masanya tak sesuai atau perkataan yang kita gunakan dan sebagainya.

Orang yang berjaya akan dapat menghadapi PENOLAKAN dengan menganggapnya sebagai suatu yang positif bagi dirinya dalam memperbaiki komunikasi. Percalah apabila anda berjalan dengan mata yang tertutup, kita memerlukan maklum balas daripada elemen luar sebagai panduan kita...

 
 

*******DAPATKAN QUOTATION PERCUMA********
KATAK DI BAWAH TEMPURUNG


Suatu ketika dulu bos aku pernah mengungkapkan. "Kita mesti keluar daripada comfort zone".
Apa aku cakap. "Buat apa nak keluar. Dah penat kita bina tiba-tiba nak keluar". Sekarang bila sudah mula berjinak dengan dunia perniagaan baru teringat semula kata-kata tersebut. Jika aku masih di dalam comfort zone samalah macam katak di bawah tempurung. Hanya nampak langit daripada lubang kecil di atas sahaja.
Dan cuba keluar dari comfort zone dengan berbekalkan ilmu yang dipelajari. Ilmu mestilah diiringi amal baru nampak hasilnya.

#Huzaimi Alias



*******DAPATKAN QUOTATION PERCUMA********

KUNCI KEJAYAAN

 KUNCI KEJAYAAN

Walau pun sejuta rintangan, sejuta halangan, semuanya akan memberikan hasil yang berjuta juga jika ada tindakan menghadapinya. Lebih baik hadapinya daripada lari, lebih baik merancang untuk hadapinya dari merancang untuk lari, lebih baik buat sesuatu daripada tiada berbuat sesuatu...

Kerana semuanya telah Tuhan tentukan dan Dia tahu apa yang diberi itu adalah dalam kemampuan hambaNya serta dapat menambah nilai diri sendiri. Menjadi KUNCI KEJAYAAN..

# Huzaimi Alias


*******DAPATKAN QUOTATION PERCUMA********

FIKIR BOLEH....

Banyak sangat fikir apa yang tidak boleh sampai kurang sangat fikir apa yang boleh... letih...



# Huzaimi Alias




DAPATKANQUOTATION PERCUMA

PRUBSN NAVIGATOR

PRUBSN NAVIGATOR

 

Mudah je sekarang nak cari panel hospital dan doktor seluruh Malaysia.


Bukan itu sahaja. Kadar bilik dan lokasi map juga disertakan.  Tak perlu lagi susah-susah. Walau di mana sahaja anda berada di dalam Malaysia. Kelebihan TEKNOLOGI  oleh PruBsn.. Alhamdulillah..
 

Prubsn telah melancarkan Prubsn navigator tahun ini bagi memberi kemudahan kepada ramai orang.
Dah download...

# Huzaimi Alias



DAPATKANQUOTATION PERCUMA

TRY AND ADJUST

Try and Adjust




Berapa ramai yang biasa dengar try and error... Kali ni kita guna try and adjust.. maksudnya cuba dahulu dan jika ada error adjust bagi sampai berjaya.

Rasanya lebih baik daripada mencuba daripada tak pernah. Cubaan yang berjaya adalah hasil daripada cubaan yang gagal yang telah diadjust. Bukannya kita ulangi juga kaedah yang sama untuk cubaan yang gagal tersebut... Adjsut...

Paling mudah... cubaan untuk minta bos setuju cadangan kita. Kalau tak cuba memang tenggelam le cadangan tu. dan kalau mencuba tak salah. Adat hidup diterima atau ditolak. Kalau ditolak tu adjust dengan cara atau kaedah lain pulak yang mungkin sesuai dengan jiwa bos kita.

So Try and Adjust... Fast Action Fast Result... Slow Action Maybe Never Result.

# Huzaimi Alias


DAPATKANQUOTATION PERCUMA

Tuesday, 7 January 2014

PELABURAN SAMBIL PERLINDUNGAN

Pelaburan sambil perlindungan..

Errmmm….. agak menarik.

Memang jika dibandingkan di antara Takaful PRUBSN dengan sesetengah polisi perlindungan yang agak murah terutama yang melibatkan perlindungan seisi keluarga tidaklah terbanding.

Setiap sesuatu ada kelebihannya masing-masing. Dan setelah lebih 5 tahun saya mengambil polisi Prudential ini rupa-rupanya secara tidak langsung ianya lebih kepada pelaburan yang mana dividennya agak tinggi juga berbanding dengan dana pelaburan yang biasa kita ambil.

Dengan syarat hanya meninggalkan minimum RM1000 saya boleh mengeluarkan dana tersebut bagi tujuan peribadi lain. Dan kalau dibandingkan dengan manfaat perlindungan banyak telah dapat saya nikmati terutama anak dan isteri.

Pertimbangkanlah kepada nilai tambahnya berbanding harga..


DAPATKANQUOTATION PERCUMA

# Huzaimi Alias
# Takafulme.blogspot.com